Monestir d'El Escorial

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Monestir d'El Escorial
Imatge
Nom en la llengua original(es) Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial Modifica el valor a Wikidata
EpònimLlorenç màrtir Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusMonestir
Part deMonestir i Lloc de l'Escurial, Madrid i Patrimoni Nacional Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJuan Bautista de Toledo
Juan de Herrera
Construcció1563 - 1584
Dedicat aLlorenç màrtir Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRenaixement
Materialgranit i pissarra
Mesura152 (amplada) × 192,5 (longitud) m
Superfície94 ha Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSan Lorenzo de El Escorial (Comunitat de Madrid) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSan Lorenzo de El Escorial Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 35′ 21″ N, 4° 08′ 52″ O / 40.58917°N,4.14778°O / 40.58917; -4.14778
Format perCripta Reial del Monestir d'El Escorial
Biblioteca del Monestir de l'Escorial
Gardens of the Monastery of San Lorenzo de El Escorial (en) Tradueix
Reial Basílica de San Lorenzo de l'Escorial
Panteó d'Infants
Royal Monastery of San Lorenzo de El Escorial Art Gallery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Data1984 (8a Sessió)
Identificador318-001
Bé d'interès cultural
Data3 juny 1931
IdentificadorRI-51-0001064
Bé d'interès cultural
Gardens of the Monastery of San Lorenzo de El Escorial
Data3 juny 1931
IdentificadorRI-52-0000011
Plànol

Activitat
FundadorFelip II de Castella Modifica el valor a Wikidata
Propietat dePatrimoni Nacional Modifica el valor a Wikidata
OcupantReal Col·legi Alfons XII (1875) Modifica el valor a Wikidata
Lloc webentradas.patrimonionacional.es… Modifica el valor a Wikidata

El monestir d'El Escorial o monestir de San Lorenzo de El Escorial (en castellà Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial[1]) és una residència històrica de la Família Reial Espanyola. És un gran complex monumental que inclou el monestir i la basílica, el palau reial, el museu i la biblioteca. És també el lloc d'enterrament dels monarques espanyols. La seva titularitat i administració correspon a l'ens Patrimoni Nacional, que gestiona els béns de l'Estat al servei de la Corona. Ubicat al municipi de San Lorenzo de El Escorial, a la comunitat autònoma de Madrid, es troba a 45 quilòmetres de la capital espanyola. El topònim sembla provenir d'uns antics dipòsits d'escòria ubicats a la població d'El Escorial, pròxima al monestir.

El palau va ser residència de la Família reial espanyola, la basílica és lloc de sepultura dels Rei d'Espanya i el monestir –fundat per monjos de l'Orde de Sant Jeroni – està ocupat actualment per frares de l'Orde de Sant Agustí. És una de les arquitectures més singulars renaixentistes d'Espanya i d'Europa. Situat a Sant Lorenzo de El Escorial, ocupa una superfície de 33 m², sobre el vessant meridional del Mont Abantos, a 1028 d'altitud, a la serra de Guadarrama.

Conegut també com Monestir de Sant Llorenç El Real, o, senzillament, L'Escorial, va ser ideat a la segona meitat del segle segle xvi pel rei Felip II i el seu arquitecte Juan Bautista de Toledo, encara que posteriorment van intervenir Juan de Herrera, Juan de Minjares, Giovanni Battista Castello El Bergamasc i Francisco de Mora. El rei va concebre un gran complex multifuncional, monacal i palatí que, plasmat per Joan Baptista de Toledo segons el paradigma de la Traça Universal, va donar origen a l'arquitectura herreriana.[2]

Va ser considerat, des de finals del segle segle xvi, la Vuitena Meravella del Món, tant per la seva grandària i complexitat funcional com pel seu enorme valor simbòlic. La seva arquitectura va marcar el pas del plateresc renaixentista al classicisme desornamentat. Obra ingent, de gran monumentalitat, és també un receptacle de les altres arts. Les seves pintures, escultures, cantorals, pergamins, ornaments litúrgics i altres objectes sumptuaris, sacres i àulics fan que El Escorial sigui també un museu. La seva complexa iconografia i iconologia ha merescut les interpretacions més variades d'historiadors, admiradors i crítics. L'Escorial és la cristal·lització de les idees i de la voluntat del seu impulsor, el rei Felip II, un príncep renaixentista.

El 2 de novembre de 1984 fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.[3] El conjunt monumental rep més de 500.000 visitants a l'any.[4]

  1. Muñoz Corbalán, Juan Miguel. «3.1 Fray José de Sigüenza: La fundación del Monasterio de San Lorenzo del Escorial por Felipe II, ms, ca.1602 i ss.». A: Les Fonts de la història de l'art d'època moderna i contemporània. Edicions Universitat Barcelona, 2005, p. 103. ISBN 8447530086. 
  2. «herreriano». A: Glosario ilustrado de arte arquitectónico (en castellà), 1 agost 2019 [Consulta: 29 setembre 2022]. 
  3. Centre, UNESCO World Heritage. «Monastery and Site of the Escurial, Madrid» (en anglès). [Consulta: 25 novembre 2021].
  4. «Monasterio y sitio de El Escorial en Madrid» (en castellà). UNESCO. Arxivat de l'original el 2019-06-21. [Consulta: 28 març 2021].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search